Home » D:News » Beneficiile consumului de bere pentru flora intestinală

Beneficiile consumului de bere pentru flora intestinală

Beneficiile consumului de bere pentru flora intestinală
Publicat: 24.02.2019
Conform unui studiu realizat anul trecut în cadrul Institutului de Ştiinţă şi Tehnologie a Alimentaţiei şi Nutriţiei al Consiliului Superior de Cercetare Ştiinţifică din Spania, consumul moderat de bere ar putea duce la o mai mare diversitate a florei intestinale. Studiul, realizat în Europa, pe un eşantion de 395 de subiecţi sănătoşi, a analizat cantitatea şi frecvenţa consumului, activitatea fizică desfăşurată, alimentaţia şi starea generală de sănătate.

Flora intestinală este reprezentată de totalitatea microorganismelor vii care se găsesc în aparatul digestiv. Printre funcţiile sale numeroase, se evidenţiază protejarea sistemului imunitar, care exercită un efect de barieră şi ajută la combaterea agresiunilor altor microorganisme, pentru a păstra integritatea mucoasei intestinale. Totodată, acestea ajută organismul să prelucreze anumite alimente pe care stomacul şi intestinul subţire nu le pot descompune şi contribuie la producţia de vitamine B şi K. O floră intestinală sănătoasă şi echilibrată este esenţială pentru asigurarea unei funcţii digestive adecvate.

Floră intestinală – ce sunt polifenolii

Polifenolii reprezintă un complex de substanţe bioactive care ne ajută în lupta cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. În plus, aceştia pot avea proprietăţi antiinflamatorii. Conţinutul de polifenoli din bere provine în cea mai mare parte din malţ, aproximativ 80-90%, iar 10-20% din hamei.

Polifenolii ajung în organismul nostru prin intermediul alimentelor pe care le consumăm şi sunt produşii metabolismului, ceea ce înseamnă că ajung în intestinul gros păstrându-şi integral proprietăţile, unde vor intra în contact cu flora intestinală. Aceasta îi va transforma în produşi cu o greutate moleculară mai mică şi cu proprietăţi importante în relaţia cu gazda. Studiile arată că polifenolii din bere pot influenţa compoziţia florei intestinale, favorizând dezvoltarea de bacterii benefice şi împiedicând proliferarea altor bacterii dăunătoare. Prezenţa bacteriilor benefice în organism ar putea fi asociată cu o mai bună sănătate a metabolismului.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase